Hm, vypadá to hezky...stáhl jsem DEMO a zkusím....ale...
já měl koupeno orig MS Visual Basic 6.0 learning - stálo mě to asi 1300,- vč. poštovného, velká krabice vč. CDček s MSDN a hezkých tlustých manuálů v CZ.
Svého času rovněž krabice HiSoft Basic na Atari ST orig, opět super dokumentace. (německy)
takže TO je to, co mi vadí na dnešní době, manuály v PDF.
Každopádně popiš první dojmy, testy, rychlost...pocity...hm ?
To je pravda, taky mi ta PDF atmosféra moc nesedí, ale vytiskl jsem si ten obří manuál fyzicky a dal ho do tepelné vazby, vypadá to docela dobře a stálo mě to asi 100 Kč.
HiSoft Basic na ST je opravdu klasika, nádhera, jeho logice je nicméně o dost blíž FreeBasic než PureBasic.
A teď k tomu PureBasicu. Je to můj osobní názor, vědom si toho, že každému může vyhovovat něco jiného. PureBasic je podle mě ultra-profesionální práce. VB 6.0 je proti tomu hračka pro děti, tohle je o level úplně jinde. Práce s grafikou, konečně vyřešené sprity se vším všudy (jako kdysi na C64

), práce s 3D grafikou, kamery, vytváření vlastních DLL, přehlednost kódu, úplně nesrovnatelné s čímkoliv, s čím jsem se dosud setkal.
To demo určitě zkus, hodně napoví (ale nemáš v něm právě např. 3D grafiku či DLL).
Rychlost je maximální, tam, kde bys potřeboval ještě urychlit, dají se snadno zakomponovat rutinky ASM, ale předpokládám, že to na máloco bude potřeba.