Diskuze o textových hrách

textovka za poplatok

Host · 20 · 21071

Kroužící orel

• Plný člen
    • Zobrazit profil
    • Šťastný statek
Jo, kdyby jenom ten Lenin, bude tam té bílé i rudé svoloče mnohem více. Kromě obrovského Ruska včetně Bajkalu a Vladivostoku se podíváme i do stepí Mongolska a možná i dál. Mým oblíbencem je jednoznačně baron von Ungern-Sternberg, kterého krásně popsal Ossendowski v Zemi lidí, zvířat a bohů, tenhle chlapík si o sobě myslel, že je reinkarnací Čingischána, ufff, s ním si vyhraju. Nebude ale chybět ani Trockij, Kolčak, Děnikin, bolševici, menševici, ale hlavně všichni ti, na kterých vše skutečně záleží, tedy  "obyčejní" kozáci, sibiřští lovci, pastevci z Mongolska, námořníci z Kronštadtu a i ty šikovní japonci, angláni a ameriáni se tu objeví. Tahle hra bude určitě taky na díly, ať všechno pořádně procestujeme, o tohle odbobí se už nějaký ten pátek zajímám a myslím si, že zrovna dvakrát známé není. Ostatně i předci indiánů přišli z Asie, takže mám tyhle národy prostě v krvi...

Takže jak vidno, raději místo programování budu zatím tvořit příběhy, ještě mě čeká dokončit Orla a po indiánské mě pohltí i ta asijská step...

panprase

• Administrátor
  • Superčlen
    • Zobrazit profil
Takže něco jako JFK - Naganty a vlčí máky od Vrbenský? :)
První den přiletěli, druhý den uděřili, třetí den zvítězili

gaspoda

• Plný člen
    • Zobrazit profil
Moc děkuji za srovnání Inform a TADS, já jsem v TADS zkoušel koncem roku 2012 vytvořit přesnou kopii
spektrácké textovky Exoter, abych se mohl pustit do něčeho složitějšího. Prozkoumal jsem syntaxi, docela
jsem se zasekl u boje se strážcem, který stojí u východu z vězení, nakonec jsem v diskuzních fórech
nalezl jen jediné řešení, které popisovalo boj se zombiemi a ani tak jsem jej následně nebyl schopen
prozkoumat, v příloze zasílám svůj počin, pokud nebude problém s jeho přiložením.

Prozkoumaj jsem detailní srovnání těchto dvou systémů od Erika, na první pohled mi syntaxe Informu
přijde jednodušší, to ale zjistím, až vše vyzkouším. Pro Tads jsem nalezl český web:
http://tads.cz/cs/novinky
kde jsem se učil na demonstrační textovce Heidi, možnosti systému a hlavně konverzace mi přijdou na dost
vysoké úrovni. TADS se ale nyní už nějakou dobu nevyvíjí, poslední verze je z roku 2013, v tomhle má
podle mě Inform trochu náskok. Mimochodem, to fórum Informu je teda macek a přispívá se vesele dál,
škoda, že u nás o něm skoro nikdo nepíše.

Naprosto souhlasím, že bez znalosti programování se neobjedu, mě se moc líbí Python, původně jsem ale
pracoval jako systémák Win/Lin/ERP a tento jazyk by se mi moc hodil, hlavně proto, že dnes se již téměř
výlučně zabývám linuxem. Jen mám dost aktivit okolo koní, indiánů a lukostřelby, takže by trvalo dost
dlouho, než bych mohl sám něco tvořit, tím spíše mi je sympatičtější nějaký ten engine. Na Inform se ale
určitě zblízka podívám, vypadá dobře, taky se moc těším na Pedrův engine, tam je bezvadná práce s ASCII
znaky a linuxový terminál v On the Boat mě dostal.

Myslím si ale taky to, že jeden člověk by se neměl snažit umět a dělat vše, mnohem více mě baví psaní
příběhů pro textovky, teď mám rozpracovaný druhý díl Orla a nové nápady stále přicházejí + po něm plánuji textovku z
Ruské občanské války, je toho dost.

Hm, boj se strážcem. Nevím, jak měl přesně fungovat, ale nechtěl jsi běhat dřív, než ses naučil chodit?

Určitě Inform vyzkoušej, nechci tě odradit, jen je dobré si uvědomit, že to je hodně komplexní systém a problémy budeš řešit i v něm, i když na první pohled vypadá jednoduše. A pak samozřejmě nevýhodou je, že se nehodí pro vývoj v českém jazyce.

Co se týče toho vyvíjení a nevyvíjení, tak to je trošku složitější. Inform nedávno vyšel v nové verzi, ale bylo to opravdu po mnoha letech stagnace a mám pocit, že někteří lidé byli i trochu zklamaní, že nepřinesl až tak mnoho nového. Moc do něj ale nevidím. U TADSu je situace taková, že je v zásadě kompletní a občas, když se nashromáždí nějaké opravy, tak vyjde udržovací verze. Teď asi něco přes rok nebyl Mike aktivní, ale že je něco hotového bych nebral jako charakterovou vadu :-) A Eric Eve napsal před časem kompletní alternativní knihovnu Adv3lite, která implementuje trochu jednodušší model světa a která je o poznání jednodušší na naučení, ale to je jen pro angličtinu.

Kdybys chtěl vysloveně Python, tak někde koluje Hunterzův engine, na fóru budou odkazy. Ale myslím, že je víceméně zakonzervován.

Kroužící orel

• Plný člen
    • Zobrazit profil
    • Šťastný statek
Pro PP - tak Naganty a vlčí máky neznám, juknul jsem se na vydavatelství a vypadá to drsně, jen ten X-Hawk v kombinaci s baronem Šternbergem mi holt nějak nesedí :P, jinak trefné. Ale postupně, nejprve indiány a pak mongoly. Ta šamanka - komsomolka mě rozesmála, něco podobného mám také v plánu, nechte se překvapit.

Pro pana Gaspodu - chápu, že současné verze těchto enginů už asi umí vše podstatné a budou se jen udržovat. Vystihl jsi to naprosto přesně, snažil jsem se běhat moc brzy, chybí mi ovšem ty správné programátorské návyky, které bych musel získat. Jsem ale rád za tu českou stránku pro TADS, kde autor přeložil Heidi, možnosti jsou tam více, než zajímavé. Python je pro mě ideální, skripty v něm běžně používám v Linuxu a nevypadá, že by jen tak zmizel ze světa, takže pro mé potřeby přijde jako ideální. Simple python Engine je na sourceforge už nějaký pátek:

http://sourceforge.net/projects/textovka/

a před nějakým časem jsem se na něj díval. Moc se mi líbí vytvořené textovky, zkoušel jsem ty předělávky, které jsou zabaleny do windows archivu a přesně tak si textovku představuju já. Engine se sice nevyvíjí a je v Python verze 2, ta se ale stále běžně používá, takže problém nevidím. 

V nejbližší době si chci pořídit Raspberry PI s malým displejem, který si mohu vzít do týpka a za dlouhých zimních večerů tvořit, tahle hračka je na Python jako dělaná a její spotřeba se mi moc a moc zamlouvá. A až se mi podaří napájet to nějakou tou věcičkou, která umí vyrábět elektřinu z ohně, budu nadšen.

Jinak gratuluji k nové textové hře, jak budu mít chvilku, hrozně rád se do ní pustím. Je paráda, že jsi jí vložil do celé té šifrovací hry, juknu se i na vše ostatní, sám pořádám dětské tábory a třeba se mi pár střípků podaří zakomponovat do programu. Šifrovky děláme taky, děti mají za úkol dojet na koni ke stromům a nalézt ukryté zprávy (a nesmějí při tom sesednout :P), druhá skupina je hledá v našich temných lesích a pak to dávají dohromady, aby na noční bojovce našli další indicii, tohle se mi líbí a zopakujeme i letos, celkový program už mám hotový, takže teď se vrhnu jen na nové hry.

tekket

• Mladší člen
  • **
    • Zobrazit profil
Ohledně moderních komerčních textovek. Na Steam Greenlight jsou nyní tři textovky k hlasování(uživatelé Steamu zde hlasují, zda se má daná hra objevit na Steamu)

Kromě již dříve zmíněných Hadean Lands od Plotkina jsou to ještě:

Jack Toresal and The Secret Letter
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=371862595

a

The Shadow in the Cathedral
http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=371866777

Obě jsou ve skutečnosti staršího data - 2009 a dají se také velmi lacino pořídit na webu autorů http://www.textfyre.com/