Někteří asi víte, že Základna na asteroidu je naprogramovaná trochu jinak, než je u českých textových her zvykem. Vznikla v systému TADS 3, který jsem přeložil do českého jazyka. TADS je jeden ze dvou nejpropracovanějších systémů pro tvorbu interaktivní fikce ovládané příkazovým řádkem a jeho historie sahá až do roku 1988, kdy se objevila první verze, trojka je však zcela přepracovaná a slouží od roku 2006.
Když už jsem se do tak rozsáhlého projektu pustil, měl jsem od počátku v plánu víc, než jen naprogramovat textovou hru. Rád bych českým autorům přiblížil svět novodobé interaktivní fikce, která se na anglicky hovořící scéně rozvinula, a protože jsem především programátor, snažím se především pootevřít dveře k modernějšímu způsobu programování. Na serveru textovy.cz dnes začal vycházet seriál o programování textových her v TADS 3, který vás provede tím nejdůležitějším, s čím se při tvorbě her budete setkávat. V jeho sedmi dílech vydávaných zhruba po čtrnácti dnech se postupně podíváme na jednotlivé problémy, jako tvorba místností, předmětů, zpracování akcí a programování postav ve hře.
Seriál si určitě neklade za cíl stát se dokonale podrobnou učebnicí, na to máme k dispozici řadu knih, ale určitě získáte poměrně dobrou představu, jak se věci v TADSu řeší. V diskusi rád odpovím na jakékoliv dotazy, které by vás mohly napadnout, budete-li chtít vědět o některém tématu více, můžeme na něj navázat podrobnějším vysvětlením nebo dalšími příklady. Na konci seriálu pak dojde na (snad) největší lákadlo, chystám se vydat kompletní zdrojové kódy své hry pro zájemce, kteří by do nich chtěli nahlédnout a prozkoumat, jak je hra udělaná.