Je to sice více, než rok od zveřejnění článku pro TADS a kódů pro Základnu, teprve nyní jsem se však dostal k tomu, abych si jej vytiskl a pořádně pročetl. Musím se přiznat, že návod je psaný perfektně a otevřel mi oči, možnosti TADSu jsou opravdu rozsáhlé a rozhodně stojí za to v něm textovku naprogramovat.
Zkoušel jsem nainstalovat kompletní prostředí TADS v Linuxu i Windows XP, poslední verze Workbenche 3.1.3 je alespoň na mých počítadlech dosti nestabilní a ani WINE v Linuxu na tom není jinak, s trochou trpělivosti se však použít dá. Naštěstí Frobtads funguje parádně a i v připraveném Debianu 9 je k dispozici v repozitářích, takže není co řešit. A mimo jiné mě donutí konečně se vrhnout na ovládnutí editoru VIM, poměrně nedávno vyšel balík pro zvýrazňování syntaxe pro TADS, tato kombinace mi umožní programovat i v příkazové řádce téměř na jakémkoliv počítadle.
Po přečtení článku jsem chca nechca musel přehodnotit svůj postoj k tvorbě příběhu i programování, poslední závěrečná kapitola parádně popisuje doporučenou možnost tvorby, je pravda, že jsem zatím žádnou cizojazyčnou textovku nehrál a neměl jsem tedy možnost srovnávání. Ale je to tak v pořádku, člověk se stále učí a bez přiznání svých chyb se zkrátka dále nedostanu.
Takže se vrhnu na to samé, co jsem měl v plánu před několika lety, v TADSu naprogramuji Exotera tak jak byl na Spektru a poté tu samou hru s využitím více jeho možností, následně Kroužícího orla, kde se ještě hodně zamyslím nad úpravou příběhu. Pedrův engine je prostě super a moc se mi líbí, cítím ovšem, že s TADSem budu moci využít nové možnosti plus se mnohé naučit, takže jdu na to.
Moc děkuji za článek, přesně ten jsem potřeboval.