Výborně, já to cítím zrovna tak, je velmi lákavé naučit se např. PHP s Javascriptem a nějakým tím frameworkem, spousta z nás by poté mohla pracovat z domova, což by mi v minulosti moc pomoho, u síťařiny tohle nejde. Nyní už ale tuhle potřebu nemám a mohu se učit jazyk, který je mi blízký, TADS, C, C++ a Python v kombinaci s linuxem nebo unixem je přesně to, co mě láká nejvíce.
Learning TADS3 je psaný čtivě a se zajímavými příklady, už jsem u šedesáté stránky a mnohé jsem pochopil, je hezké vědět, že existuje třída, objekt, vlastnosti a metody, ale teprve zde vidím prakticky, k čemu jsou. Autor parádně ukazuje jednoduchou definici vlastností a využití šablon, poté mix-in třídy a vícenásobnou dědičnost, nevěděl jsem, že i třída může dědit z jiné třídy.
Taky už vidím rozdíl mezi
vlastností = statická data
a
metodou = blok kódu čekající na spuštění
a na všechny ty tajemné příkazy uvnitř složených závorek u Heidi i Základny se už budu dívat jinak.
Snad jsem i správně pobral rozdíl mezi metodou a funkcí
metoda = kód přiřazený ke konkrétnímu objektu
funkce = kód nepřiřazený
tohle bude určitě v C++ podobné.
V manuálu jsou i bezva příklady, např. prsten schovaný pod kobercem se dá definovat více způsoby, metodou discover nebo makePresent. Už vím jak změnit název objektu po jeho změně, např. zapálenou pochodeň a spoustu dalších věcí, s tímle se pohnu mnohem více dále. I v Exoteru využiji třídu Outdoorroom a více si s ním vyhraji, teď už snad pochodeň a studnu nadefinuji správně. Metody jsou krásně vidět i v Sample games, soubor LightFire.t mi hodně pomůže.
Jo, my lidi jsme holt líní, nedal jsem na Tvou i autorovu radu, že začít Getting started a hrou Heidi pro neprogramátora není ten nej nápad, ale nevadí. Teď už snad konečně získám i ty programátorské návyky, hurá...
---
Moc děkuji za parádní vysvětlení mix-in tříd, autor je posléze popisuje i v dalších tématech, mě hlavně zajímalo, proč právě Darkroom, u kterého bych mix-in očekával, takto připravený není. Teď už vím, že autor standardní knihovny se prostě tak rozhodl při implementaci TADSu, nakonec novou mix-in třídu si mohu nadefinovat i sám, proč ne, takové vychytávky ale až časem. Na Lockable se podrobněji podívám, se Shipboard je vše jasné, tu jako samotnou třídu nemohu využít, pak by samozřejmě mix-in ztrácel smysl.
Mimochodem, díval jsem se, že i v C++ se mix-in třídy používají a jak jsem předpokládal, má svojí Standard Library, to mě více, než těší, začít programovat s TADSem mě nenásilnou formou dostane i sem...
Za půl hodinky mě čeká vyjížďka, pak bude chvíli volno, takže budu študovat dále a zase něco upravím a přidám do zdrojáku.