1. Objekt v TADS
Hmm, velmi zajímavé a srozumitelné to srovnání s legem. To znamená, že vytvořím objekt ve hře, např. koně, který dědí z jedné nebo více tříd a zároveň obsahuje jak píšeš programové objekty, se kterými dále pracuji – tedy např. stav žije/nežije, mluvím s ním na téma/nekonverzuje. Ano, tady musím přesně určit, se kterým objektem chci pracovat, hmm, tohle hlavně u konverzace budu potřebovat. Teď mě napadá, že jsem se u Základny s takovým objektem a programovatelnými objekty setkal nejen u postav, ale také s trezorem, jeho číselníkem a jednotlivými stavy.
2. OutOfReach
Ještě jednou se dívám na její popis v knihovně, píší, že se jedná o mix-in třídu, kterou lze využít u vytvoření objektu a její obsah lze umístit do jeho vlastností – jo, to sedí s Tvým popisem kostiček lega, teď už mi konečně dává smysl, že v TADSu přidání třídy = přidání vlastnosti. Ale nakonec tak tomu bude i v ostatních OOP jazycích, vytvořený objekt má vícenásobnou dědičnost – i když v dokumentaci píšeš, že v TADSu je mnohem menší rozdíl mezi třídou a objektem, než např. v C++ nebo v Javě.
Jasné, proč bych deklaroval canObjReachSelf např. u draka, který by nedědil z OutOfReach, to by nedávalo smysl.
Jen tak mimochodem, na příkladu s kostičkami je mi tento a minulý příklad konečně jasný, kdyby to podobně psali autoři programátorských učebnic, vývojařina by pro mě a věřím, že nejen pro mě byla záživnější, výčet tříd a tvorba objektů na většinou školních příkladech s čísly, rovnicemi a obecně nějakými počty mi k pochopení zrovna nepřidává, Tebou popsané příklady mají hlavu a patu a jsou krásně srozumitelné, neuvažuješ o tvorbě nějaké učebnice? Myslím to vážně, ideálně určené starším dětěm nebo študentíkům např. ve stylu knihy Python for Kids.
3. PreferredIobj
Pro mě opravdu náročnějí definice na pochopení, ale o to důležitější, vzhledem k četnosti využítí jí musím dokonale pobrat. Máš recht, u psa PreferredIobj není třeba, teď jsem jej vymazal a pes je pouze OutOfReach a UntakeableActor, příkaz „dej hlavy psovi“ i „dej psovi hlavy“ funguje, sakra, teď tedy nevím, co jsem minule zkoušel. Ale je to dobře, alespoň budu vědět, že každá postava je automaticky označena jako PreferredIobj. Podíval jsem se do knihovny, kde se s PreferredIobj vůbec nesetkám a celý svůj TADS adresář jsem si tímto výrazem grepnul, používáš jej ve svém překladu, u Základny a já u Exoteru, ano, už si vzpomínám, že jsme se o něm a úpravou Dobj bavili v souvislosti s novou verzí češtiny.
Ano, také mě napadl konflikt, protože sekera se používá více, u zabití strážce, rozbití skleněné koule a sekání dračích hlav.
Diskuzi si právě procházím, sakra, doufám, že někdy vyjde ta hra s japonským nožem a liánou, kdyby byla v TADSu, nezlobil bych se… Vidím, že je to docela oříšek i pro Tebe, když si tyto situace řešil na fóru, překlad celkově určitě nebyl žádný med. Možnost ladění parseru vypadá také zajímavě, to ale minimálně u mě až někdy později. Tekket nůž s třídou PreferredIobj potřeboval použít jako dobj, to je i můj problém. Využij jsem Tebou doporučené řešení a odstranil PreferredIobj z objektu sekery, naopak přidal jsem PreferredDobj ke strážci, skleněné kouli i dračím hlavám. Nyní je v pořádku „zabij strážce sekerou“ i „zabij sekerou strážce“, „rozbij kouli sekerou“ i „rozbij sekerou kouli“ a „uřízni dračí hlavy sekerou“ i „uřízni sekerou dračí hlavy“ bez problémů fungují a také „dej psovi sekeru“ a „dej sekeru psovi“.
Teď je mi také jasné, že u křesadla a pochodně budou stejné potíže, hned jsem to vyzkoušel a hnedle u zapálení samotné pochodně křesadlem a využití těchto předmětů u psa je to horší:
>zapal pochoden
Čím ji chceš zapálit?
>kresadlem
To není něco, co by mohlo hořet.
>zapal kresadlem pochoden
To není něco, co by mohlo hořet.
>zapal pochoden kresadlem
Zapaluješ pochodeň.
>dej pochoden psovi
Nemůžeš pochodeň nic dát.
>dej kresadlo psovi
Nemůžeš křesadlu nic dát.
Vše jsem vyřešil stejným způsobem, vše funguje krom:
>zapal pochodni seno
{Tím iobj} nemůžeš nic zapálit
Zkoušel jsem ke kupce sena dát dle diskuze s Tekketem direktivu:
preferredIobj = pochoden
ale zatím bez úspěchu, budu na tom ještě pracovat, PreferredDobj u pochodně potřebuji. Jak vidno, tyto předměty budu muset doladit – kombinace křesadlo, pochodeň, zapálení sena a správné hlášky, pokud tyto předměty chci umožnit ve hře cizí postavě dát, není zrovna triviální.
To nám to ale letí, diskuze s Tekketem z roku 2015 a za čtvrt roku to bude už rok, co jsem opravdu začal s TADSem, času ale rozhodně nelituji, teď zpětně vidím, že to byl dobrý tah a programování mě baví čím dál více. Vida jak se vyplatilo umět přehodnotit svůj postoj k tvorbě a nezabývat se jen příběhem. Tak nějak cítím, že dnes už jsou sice textovky na ústupu, tvořit je ale mohu vždy a i kdyby si je zahrál jen jediný člověk, má to smysl, stejně jako má stále smysl vydávat knihy i v dnešní době. A až doladím webový server, viz níže nebo hry jednoduše umístím na IF, není důvod bát se, že si jich nikdo nevšimne.
4. Algoritmus
Super srovnání s tou kuchařkou, deklaruji tedy objekty stejně jako suroviny a postup vaření je algoritmus – v mém případě akce, které s objekty provádím. Mám zde knížku Programování pro úplné začátečníky od Radka Hylmara, právě o BubleSort píše u porovnávání fotbalových hráčů. Mimochodem jeho styl mi také sedí, preferuje stále pro výuku Pascalu před Pythonem, neboť ten prý nemá datové typy, je to asi věc názoru, musím se ale přiznat, že dnešní objektový Pascal využívaný v na prvním pohled velmi zajímavém prostředí Lazarus se asi od toho původního pro prvotní výuku programování dost liší a také pro větší projekty se bude hodit. Díval jsem se na Lazarus, ten se velmi aktivně vyvíjí a vypadá zajímavě, jen pro něj zatím nemám využití - až zmáknu TADS, vrhnu se na C a C++, případný další Python nebo objektový Pascal už nebude takový problém a pokud k tomu přidám i využívané algoritmy, není co řešit.
Jasně, proto existují knihy o algoritmech, chápu to tak, že jich existuje větší množství už vymyšlených, programátor by je měl znát a v dané situaci se rozhodne jaký využít. I Radek Hylmar jich ve své knize pár doporučuje, až skáknu do Prahy, v Luxoru se na některé juknu, tohle budu v budoucnu určitě potřebovat.
Díky za video, Bubble Sort, Shell Sort, Quick Sort a ostatní prozkoumám a je zde krásně vidět jejich porovnání.
5. Zvýraznění
Hm, máš recht, že zdržovat plynulost čtení asi není dobrý nápad. Každopádně hlavní hlášky nebo třeba dobře provedené akce zkusím barevně odlišit, moc se mi líbí např. Kainovy hry ze Středozemě, když se hráči něco podařilo, text byl psán jinou barvou plus získal body, něco takového bude ideálním řešením.
6. TADS Web server
Neodolal jsem a podle návodu Setting up a custom TADS Web server jsem si nainstaloval lokální server s frobem. Po trošce laborování jsem byl úspěšný, v Ubuntu 16.04 je možné pro Apache povolit a2enmod a mohu v prohlížeči spustit t3launch, v Archu už a2enmod není, v souboru .htaccess v podadresáři t3launch stačí zakomentovat všechny 3 řádky a vše je OK. Test, který popisují, proběhne v pořádku, pokud v prohlížeči zadám
http://localhost/t3launch/dostávám hlášení a dále viz můj dotaz níže:
Missing Parameters
The link you used to reach this page is missing some required information.
Základnu jsem zkompiloval s využitím Makefile.web.t3m a pomocí příkazu:
frob -i plain -p -N 44 asteroid-web.t3
jí mohu spustit bez Apache pouze s využitím vestavěného frobtads serveru nebo:
frob -i plain -k utf8 -p -N 00 -w localhost -W t3launch asteroid-web.t3 -storagesid=t3launch
využívám lokální Apache a vše je OK, Exoter funguje také, je to paráda.
Spustil jsem si Tvojí Základnu na webu Technoplanety a měl bych malý dotaz ohledně funkce na ostrém webu. V konfiguráku config.php jsem nastavil cestu k lokální databázi, využívám mariadb a vytvořeného uživatele t3launch s databází t3launch a heslem password. Ten se např. pomocí phpmyadmina do databáze dostane, při příkazu uložit se mi ovšem pozice nabídne ke stažení na lokální počítač a v databázi není nic. Obnovení z lokálního SAVE je v pořádku, pouze databáze nějak hapruje, asi jsem něco zapomněl nastavit v jiném konfiguráku uvnitř t3launch.
Také bych rád Exoter nebo Základnu umístil do adresáře s webovými stránkami, u mě srv/http/, kde mám podadresář t3launch a odkazoval se na hru přímo z prohlížeče. Zde ale netuším, zda je to možné, je mi jasné, že vždy budu potřebovat spustit frob a výše popsané volby, v dokumentaci TADSu ani v rozbaleném zdrojáku a textových souborech frob jsem k tomuto více nenašel – přitom právě takto spuštěný frob si představuji podobně jako Webmin, minimální server s definovaným portem, i když jak vidím, každá spuštěná instance frobu volí jiný. Ty máš na ostrém serveru rozhraní, které zadá jméno a heslo nového uživatele do databáze, se kterou pracuje instance spuštěného frobu s adresou např. 127.0.0.1:4417, která je přesměrována na venkovní adresu. Zatím netuším, kam mám např. soubor asteroid-web.t3 umístit unitř srv/http/, v tuto chvíli obě popsané volby využívám s tím, že hra je v mém domovském adresáři.
Reálně mám v adresáři srv/http/t3launch podadresář inc s upraveným config.php a soubory .htaccess, index.html, t3launch.php plus jsem zkusil přidat svůj exoter-web.t3, jen netuším jak se na něj odkázat, aby jej prohlížeč zobrazil přímo, pokud to je takto vůbec možné.
Mimochodem je zde spousta javaskriptu, takže mé oblíbené framebufferové prohlížeče Links2 a Netsurf mají smůlu, tady se alespoň zatím bez Firefoxu neobjedu.
Není to ale nic, bez čeho bych nemohl žít, jen bych si rád zkusil např. na svém Raspberry zprovoznit plnohodnotný TADS server s funkčním ukládáním do databáze, kromě Apache bych zkusil něco trochu méně náročného v kombinaci třeba s SQLite, kterou popisují v dokumentaci. V příloze zasílám svůj upravený t3launch, Makefile a vygenerovaný Exoter.
Ostrou hru po doladění umístím od IFArchive, vidím, že stačí nahrát můj vygenerovaný exoter-web.t3 do
https://www.ifarchive.org/cgi-bin/upload.py a pak se na něj odkázat ze svého profilu, který jsem si vytvořil na IFDB, s tímhle snad problém nebude.
7. Dokončování hry
Mám zde seznam věcí, které ve hře musím dokončit stejně jako výše uvedené PreferredIobj, tím se budu zabývat teď. Je zde jeden problém s množným číslem, pak se mi nelíbí, že některé objekty nemají ve hře žádný popis a když zase nevímpokolikáté už čtu Tvůj manuál, krásně vidím direktivu is plural plus píšeš o StairwayUp, což jsem využil u žebříku. Výklenek v místnosti se sekerou jsem prvně chtěl definovat jako Decoration, chybí mi však vhodná zpráva u sebrání, takže si dekoraci nechám jinam a využiji CustomImmovable.
Zajímavá je hláška u dveří, když se např. nacházím v místnosti s prvním drahokamem, získám:
>prozkoumej dveře
Masivní železné dveře. Jsou otevřené.
Jdu-li na sever a dveře zase prozkoumám, dostávám:
>prozkoumej dveře
Je otevřené.
Tady si pořádně nastuduji vše o množném číslu, podobná potíž se vyskytuje také u drahokamů, pokud jich držím více:
>prozkoumej drahokamy
Slovo "drahokamy" v tomto pribehu neni dulezite.
Další zajímavost je mixování mužského a ženského rodu:
>prozkoumej provaz
Je pevný.
>prozkoumej lano
Je pevný.
Namočit jehlu mohu jen příkazem „namoč jehlu v kaluž“, pro využití „v kaluži“ bude určitě vhodné něco jako {komučemu xxx}, to už jsem viděl v Heidi i v Základně.
Vytisknul jsem si kapitolu o překladu, tohle musím pečlivě prozkoumat.
Ve starém Exoteru sice dekorace a možnost prozkoumat to, co zmiňuje popis místnosti nebyly, každopádně pro mě to bude zkouška nových věcí, které TADS nabízí a pro hráče malé zpříjemnění. Vždy když se znovu začtu do Tvého manuálu nebo od Erica, objevím nebo spíše znovuobjevím něco nového, stačí si představit možnosti, které ve hře mohu využít a práce je o to radostnější.
Užij si Vánoční čas, zkoušel jsem posílat své koňské přání na Tvůj kapsový email uvedený v překladu TADSu, ale bez úspěchu, tak to napravuji zde společně s aktuálním zdrojákem a plánovaným webem.