Díky moc za češtinu - muselo to dát hrozně práce a musím říct, že jsem ani nečekal, že to může takhle dobře fungovat.
Hm, docela dalo, ale právě mě motivovalo, že jsem viděl, jak dobře to může fungovat pro hráče, a říkal jsem si, že by byla škoda potenciálu nevyužít.
1) TADS Workbench + WebUI + moderní windows - opravdu velice často to padá
No jo, o tom se ví - něco je i v gitu opravené, ale nová verze nevyšla, Mike si dává od TADSu oraz. Jestli někdy nabere síly a opraví chyby nikdo neví. On celý workbench je vlastně doslova letitý a má i problém s tím, že nepodporuje UTF-8, to je slabina.
2) Android + WebUI - hry puštěné přes tads.org relativně fungují i na mobilních zařízení, ale jsou tam velké nedostatky ohledně formátování textu a podobných detailů
No, na mobily to bohuzel nikdo nevyladil, trochu práce by to dalo. Ale u textovek se hodně píše, myslím, že mobily jsou snažší pro hraní gamebooků.
3) Windows Interpreter pro WebUI - jediné co to zvládne je pravděpodobně HTML Tads, kde je ale velký problém s chováním prohlížeče - používá nějaký prehistorický Explorer, takže nejdou testovat zvuky atd.. Javascript je taky hodně na hraně - opět neexistuje něco lepšího?
Já Windows ani Workbench nepoužívám, tak nevím přesně, jak se to tam nastavuje. Princip je ale takový, že ten interpret ve webovém režimu prostě otevře server a vypíše adresu, tak to dělá frobtads na linuxu a tu adresu si pak otevřu v jakémkoliv prohlížeči. Jak ale přesvědčit Workbench, že to má otevřít v něčem modernějším, z paměti nevím.
Lepšího? No prostě to hostovat na veřejném serveru a pustit to v normálním prohlížeči, to je jasné. To je právě ta hlavní síla WebUI, že by mohla poskytnou vše, co moderní prohlížeče umí. Ale fakt nevím, jak si to rozdejchat lokálně při vývoji na Windows. Umím to jen na Linuxu s Frobtadsem.
4) Jak je vlastně složitá migrace z WebUI na obyčejný TADS - na to téma jsou nějaké návody, podle všeho to nebude tak strašné, když oželím grafiku a ostatní.. Pletu se hodně? 
Záleží, co použiješ. Když budeš používat základní obyčejné věci, tak hra bude obojetná. Tedy ze stejného zdrojáku půjde zkompilovat hra pro normální interpret a pro webUI pouhou změnou několika řádek v makefile. Podrobněji je to rozebrané v:
http://tads.org/t3doc/doc/sysman/webui.htmTřeba konkrétně Základna jde zkompilovat pro tradiční interpret, jen se z ní vynechají vlastnosti související s multiplayer hraním a online bodováním. Kdybys ale použil Banner API či zvuky v normálním interpretu či naopak ve webovém upravit Javascriptový frontend, tak pak seš s interpretem svázaný. Podobně se trochu liší možnosti HTML značek.
Obrázky používat můžeš, ale musí se ukládat do nějaké složky, kterou ve webovém interpretru povolíš ke stahování, viz
http://tads.org/t3doc/doc/sysman/webui.htm#resfiles5) MORE prompt
inputManager.pauseForMore(true);
A k tomu se ještě váží blízké funkce, jako:
inputManager.getKey(nil, nil);
inputManager.getInputLine(nil, nil);
cls();
6) Vlastní hosting - nevím jak moc se dá spolehnout na tads.org . Zahlédl jsem i nějaké návody jak rozchodit vlastní server.
Herní servery provozuje několik lidí, jsou zapojeny do "cloudu" kolem ifdb a může je využít kdokoliv - ty servery nespouští jen hry hostované na ifdb (byť v tom případě pokud člověk se člověk přihlásí, tak mu to ukládá savy do jeho účtu), ale ty servery dokážou pustit jakýkoliv herní soubor, který se někde nachází na HTTP adrese na internetu (ne https). Spolehlivé podle mě jsou, přímo je nemám nijak vyzkoušené, ale provozuje je úžší skupina lidí, kteří se kolem TADSu motají a ti celkem vědí, co dělají. Určitě není důvod se tím trápit sám, veřejné servery jsou tu právě proto, aby je lidé mohli využívat a nemuseli se patlat s provozem vlastního serveru, zvlášť pokud to není jejich parketa.
- HINT - podle dokumentace se HINTy tváří, že fungují na bázi samostatného menu - rád bych to měl "uvnitř" hry - tzn. na příkaz HINT by se napsala kontextová nápověda přímo do hry.
Myslím, že Eric Eve měl v nějaké hře příkazy "think" a "think harder" (popravdě nevím, jestli to byla hra v TADSu či Informu), ale je pochopitelně možnost udělat si svůj zjednodušený hint systém, který nebude využívat menu. Koneckonců vlastně Boris v Základně na asteroidu sloužil trochu jako hintsystém, "rád" poradil s opravou, což může být také přístup.
Ale to hintmenu radím vyzkoušet, abys věděl, jak funguje, jak se menu proměňuje v praxi v různých okamžicích. Pointa je ve dvou věcech. Jednak skutečně se jedná o kontextově senzitivní systém, tedy s přispěním programátora nabízí jen ty nápovědy, které jsou zrovna relevantní, jenže to v každém okamžiku hry může být celkem dost různých věcí zároveň a jen hráč ví, o čem zrovna přemýšlí. Vem si, že můžeš vykrádat trezor i ovládat robota nebo luštit papírky a s každou akcí seš jinak daleko, proto má TADS na hinty menu, ve kterém si vybereš kapitolu a v každé kapitole nějaké téma, o kterém byses potřeboval poradit. A v tom přijde ten druhý moment, že nápovědový systém umožňuje nápovědy k jedné věci dávkovat po malých krocích a nechat hráči, aby si vybral, jak silnou nápovědu chce. Aby mu to pomohlo, ale nezkazilo všechnu radost a zároveň když by byl beznadějně zaseklý, aby si mohl nechat napovědět víc. Tohle nejde dost dobře udělat bez menu.
hodilo by se možná mít dostupný klikací slovník přímo ve hře. [...] Opět líný dotaz - nezahlédl jste někdo knihovnu co to už řeší?
Tohle je určitě složitější a ne, nevím o žádné hotové knihovně. Jednoduše se dají dělat odkazy, na které když klikneš, tak přenesou příkaz do řádky a spustí ho, ale takové, které tam přenesou jen část příkazu, to bys musel jít hodně do hloubky. Sám nevím, jak bych to dělal, musel bych to podrobně načís a zkoušet, řešení z rukávu nevysypu. Určitě by to ale bylo odlišné pro tradiční interpret a webUI, určitě se dá kompletně otesat JavaScript toho WebUI a udělat doslova cokoliv, když umíš JavaScript (já s ním poněkud válčím), ale už je to složitější. Nicméně abych byl trochu pozitivní, tak jeden maník udělal ukázku, co se také ve WebUI dá udělat, protože ho zatím moc lidí moc nevyužilo, což je docela škoda, za mě je to jedna z nejvíce podceněných věcí v TADSu ze strany komunity:
https://intfiction.org/t/tads-3-webui-demo-game-and-mini-guide/41491líbila by se mi online highscore tabulka - umím si technicky představit jak to vyřešit, ale nenapadá mě vlastně, kde to hostovat
Něco takového jsem měl udělané a technicky je to skutečně celkem jednoduché. Kde to hostovat nevím, asi na každém rohu, PHP umí každý, k tomu se vyjadřovat nechci. Chtěl jsem spíš upozornit na některé důsledky, které to má. Abys mohl z hry v TADSu posílat online něco někam, tak to musí skutečně být hra založená na WebUI, tradiční interpret by to nezvládl mj. z toho důvodu, že tradiční interpretry fungují jako sandbox, který běžící hru kompletně izoluje od okolního prostředí počítače z bezpečnostních důvodů. Ale i u toho WebUI je v tom háček, veřejné servery dokážou hostovat hry (i cizí), ale jen takové ty běžně se chovající. Právě z důvodů bezpečnosti je myslím na veřejných serverech síťová komunikace zakázaná. Pro mě to nebyl problém, protože si hostuji komplet svůj server, mám i udělaný storage server a celkem v tom umím chodit, ale pro běžného uživatele TADSu to může být docela překážka.