Kroužící orel 2 - vydání nedokončené hry
Je mi moc líto, ale do začátku prázdnin naprosto nemám šanci hru vydat, i když jsem v to doufal - vzhledem k neustále se měnícím situacím tohoto roku plus opravdu nejsem schopen u pro mě tak rozsáhlého projektu se zatím malými vývojářskými zkušenostmi odhadnout čas tvorby. Do začátku táborů musím vyřešit strouhání kopyt koní (3 kopytáři v okrese vypadli), původně zářijové školní soustředění u koní se přesouvá na příští týden kvůli změně programu a já budu mít na tu nejnutnější závěrečnou přípravu táborů pouze 3 dny (naštěstí to nejdůležitější už je připraveno), takový je život.
Ale abych neskuhral, ideální řešení pro tuto chvíli se mi zdá vydat hru tak jak je včetně scénáře, doprovodných textů a zdrojových kódů. Vše jsem co nejpřehledněji rozdělil a níže popisuji, co se v přiloženém archivu nachází. Atmosféru hry si lze užít už nyní, kdo má zájem, může se začíst do téměř 100 stránkového scénáře a prozkoumat zdrojové kódy. V tvorbě budu zase pokračovat po letních táborech, kdy je na počítačové záležitosti vždy více času, má-li však kdokoliv zájem s vývojem pomoci, je velmi vítán.
TADS3 přestavuje opravdu regulérní programování ála C++ nebo Java (jen manuály vydají na parádně silnou vývojářskou bichli), kdo zná konstrukce např. z těchto jazyků, bude se zde cítit jako doma. Já jako začínající vývojář musím nad mnoha konstrukcemi dlouho dumat a vývoj se tak prodlužuje, to je ale daní za velmi komplexní jazyk (a musím uznat, že opravdu špičkový). Vyvíjím v Linuxu (Arch Linux, interpretr frobtads 1.2.4, editor Pluma z grafického prostředí MATE nebo QT Creator, pro hraní využívám QTads nebo řádkový frobtads, zjistil jsem, že starý dobrý windowsí TADS Workbench už téměr nevyužívám). Všechny txt soubory jsem pro jistotu převedl do Win kódování. Inspirací je mi především Základna na Asteroidu, Dobrodružství Heidi a moje prvotina Exoter, více info zde na fóru nebo na stránkách
www.tads.cz .
Následuje slíbený popis adresářů seřazený abecedně:
Informace k tvorbě - zde je k mání návod na TADS3 od Gaspody, nastavení editoru QT Creator a technické informace ohledně kódování nebo mluvnice
Mapa - mapa vytvořená v programu Trizbort, který z ní dokáže vytvořit kostru lokací mimo jiné i pro TADS3
Scénář - pdf soubory představují vlastní scénář i s nástinem světových stran (zde jsem však využil Trizbort), popis předmětů a návod k úspěšnému projití hry. Důležitý pro aktuální vývoj je soubor 2 díl - Indiánská vesnice vč. světových stran.txt, právě ten slouží k vývoji nedokončených místností, předmětů a situací. Na první pohled veliký, jedná se ale především o nedokončené rozhovory a akce, které už nestihnu doprogramovat
Spustitelná hra - zde je t3 binární soubor spustitelný v některém z interpretů
Testy situací - adresář s minimálním počtem místností, kde testuji situaci, kterou právě programuji (rozhovor, reakce postav, akce s předměty apod.). Zde jsem řešil vše, nač jsem se ptal na fóru, je to můj způsob testování vždy jen konkrétního úseku hry, který poté, co projde, přidám do hlavních zdrojových kódů
Zdrojové kódy - tyto lze pomocí příkazu t3make nebo ve Workbenchi bez chyb zkompilovat a získat t3 binárku, v soboru Makefile.t3m jsou všechny uvedeny. Zvolil jsem velbloudí notaci, nacházejí se zde místnosti, postavy a jedna externí třída, kterou využívám pro popis a akci s oděvy.
Snad jsem na nic podstatného nezapomněl, pokud někomu i tento nedodělek udělá radost, splnil svůj účel. Jakékoliv dotazy zodpovím, chce-li se někdo zapojit do vývoje, bude to paráda, jinak budu pokračovat během září. Máte-li kdokoliv v nejbližších dnech v plánu vydat jinou textovku, určitě s chutí do toho.