Zdravím Vás, pánové,
děkuji za postřehy, parádně jste mě pobavili. Přesně jak píše Gaspoda, tenhle jazyk se snaží vopravdu simulovat skutečný svět a to tím stylem, že člověku voči přecházejí z těch možností. Jen jsem se musel hecnout a alespoň zčásti profrčet všechny manuály:
Getting started in TADS3 - 184 stran
Learning T3 - 341 stran
T3 Tour Guide - 340 stran
Technical manual - 339 stran
a abychom se my systémáci nenudili, do pdf jsem zkonvertoval i TADS 3 System Manual se sympatickými 824 stranami plus počet tříd se blíží, jak uvádím v předchozím příspěvku, obrovskému QGISu, jehož možnosti jsou asi stejně nekonečné
Tady najdete nejen popis všech možných vychytávek pro hru, ale i návody typu Ahoj světe, datové typy, podmínky, dědičnost, polymorfyzmus a podobně, což teď po naučení se základům Javy a Pythonu konečně pobírám (jo, i tyhle jazyky mají tak krásně tlusné učebnice, uff, ještě, že mám rodinu a koně, kteří mě umějí parádně usměrnit). A před těmi málo šílenci, co tohle vytvořili a skvěle zdokumentovali, smekám svou novou liščí čapku. Jen škoda ta minimální podpora v různých IDE, kdyby autoři použili třeba Javu, Cpp nebo i Python, programovalo by se sakra líp.
Oč mi jde a k čemu tohle je (jen mi Kaine neříkej, že Tvoje chlípné postavy v noci chrní

) - hra začíná ve dne, ale pořádná slavnost, ke které příběh spěje, se provádí v noci, takže po ní bych rád hru překopal právě do této doby. Protože někteří autoři učebnic určitě správně argumentují tím, že bych se měl držet metodiky DRY, nerad bych každou místnost tvořil 2x. A tady mi TADS parádně vychází vstříc, použiji jedinou třídu Room/OutdoorRoom s vlastností brighness s možnostmi, které hezky popisuje Tomáš. Mě jde teď o to, aby hra po provedené slavnosti přešla do nočního módu - stejné lokace, ale s jiným popisem a vidět bude mnohem méně, díky OOP mohu, ale nemusím využít třídu DarkRoom. Pokusím se také slunce nahradit měsícem, to by zde neměl být problém.
Další hra Otěžemi zimní noci bude právě opačná, začneme v noci a pokračování bude ve dne a třeba potom zase noc, uvidíme. Je to stejné jako v Bad Nightu, který se odehrával také v noci a až po porážce milého Dragirose hráč vyšel ven na světlo, TADS mi ale nabízí mnohem víc a to přímo ve hře. Taky divoká vánice v zimních nočních horách bude krásně popsaná, protože systém umožňuje prozkoumat, popsat a reagovat opravdu na vše, co potřebuji.
Stal jsem se totiž, a proč to nepřiznat, vobjetí příliš velikého projektu, který jsem si na sebe ušil, zase přesně tak jak se píše v chytrých knížkách. Předělávku Exotera za mě vlastně naprogramoval Tomáš, protože jsem krom základního popisu místností nedal téměř nic. A dobře mi tak, jinak bych se dál nedostal. A Orel 2 trvá tak dlouho mimo jiné i proto, že já trouba furt vejrám do výše uvedených manuálů, kde se dozvím zase nějakou novou vychytávku, kterou bych rád zkusil (a raději hned, protože už vidím její využití v další hře). Viz poslední příspěvek Toma, smrádeček má na starost třída Odor, případně SimpleOdor a schválně si ve výše uvedených manuálech můžete najít, co umí. Což mě přivádí na další hříšnou myšlenku, ve hře je kvalitně kadící poník a i když koblihy mých miláčků moc cejtit nejsou (no, jenom zpočátku, ale na druhou stranu pokud je táborník lapne do pařátu ještě čerstvé, vyslouží si poctivých 20 bodů), tuhle třídu prostě nelze opomenout.
Denní dobu tedy prosím zaimplementýrovat i do bezvadného TXT Engine plus cokoliv dalšího z TADS, jen bacha, aby to moc nenabobtnalo. Pro lepší přehled, co tahle legrácka nabízí, doporučuji juknout do T3 Tour Guide alespoň na osnovu. Já si taky někdy říkám, že bych časem TADS přepsal třeba do Javy, velmi rychle se ale uklidním a raději tvořím

.
Suma sumárum hru světla a tmy, čichové a zrakové vjemy, pocity, věci okolo typu hory a měsíc, práce s provazy a všemožnými kontejnery a především naprosto parádní dialogy budu postupně objevovat a dávat i do dalších her, které mám v plánu, po Otěžích a třetím dílu Orla bych rád něco z Tolkienova světa, třeba elfí putování Temným hvozdem (a zimními horami tohoto hvozdu, já jako fanda do Východní fronty prostě tu zimu musím) nebo bělouše a rudouše z ruské občanské války, no, nuda nebude.