Diskuze o textových hrách

Kroužící orel 2

Kroužící orel

• Plný člen
    • Zobrazit profil
    • Šťastný statek
Jé, tak to mám štěstí, s puškou bych si snad i poradil, bál jsem se, že přiletí dron a do začouzeného otvoru v týpí mi vhodí veselý dáreček.

Našel jsem si parádní kurs, který je jiný a jak jsem zjistil, mnohem stravitelnější, než knížky, Týmový začátečnický kurs Pythonu a pro zajímavost uvádím i odkaz:

https://naucse.python.cz/2021/online-jaro/

a tam nás krásně provětrávají domácími úkoly. Teď teprve vidím, co bych z knížky nepobral, je hezké si zkoušet cykly for, while, proměnné, řetězce apod., ale dát do algoritmem dohromady a připravit třeba hru Kámen - nůžky - papír, Oko bere nebo Šibenici už taková sranda není. Takže se zatím zaměřím sem, lektoři jsou bezva a člověk je nucen opravdu makat, po těhle lekcích budou vnitřnosti TADSu a nejen jeho mnohem průhlednější.

Pak si dám i Tuxe a Textovku, restů je mraky, ale to v dnešní době máme asi všici.

Kroužící orel

• Plný člen
    • Zobrazit profil
    • Šťastný statek
Zdravím po prázdninách,

vidím, že stále makáte, Zchudlý šlechtic, TUX, Na život a na smrt, Indiana Jones a aktuální TXT engine jsou super. I já zase mohu pokračovat, největší akci letošního roku mám za sebou a před pár dny vyšla šikovná věcička, na kterou se klepu už dlouho, TADS3 Language Server pro VSCode:

https://intfiction.org/t/vscode-tads3tools-extension-alpha-release/52188

Zatím se spoustou chyb, někdy je nutno projekt znovuotevřít v editoru, aby se spustila rutina ParsingSymbols pro načtení všech *.t souborů, jindy pomůže zavřít všechny otevřené soubory projektu a restartovat IDE, jindy dokonce musím přesunout adresář s projektem na jiné místo a až poté se otevře, s těmito omezeními mám však konečně k dispozici nástroj podobný Javovskému či Pythonímu language serveru včetně dalších vymožeností (tvorba map ála Trizbort nebo stahování rozšíření z IFDB).

Když připočítám stále vyvíjený Frobtads (nyní ve verzi 2.0) a parádní QTADS, je vidět, že TADS stále žije a mohu v něm tvořit dále, autor používá stejně jako já Linux a pokud přidá ten dlouho očekávaný debugger a možnost sestavení a spuštění projektu ve VSCode, netřeba nic dalšího. VSCode se mi líbí stále víc, dnes už jej používám kromě Pythonu i na Javu (zatím s menšími omezeními především u Gradle projektů, na druhou stranu potěší podpora parádního GraalVM) a aktuální už i na TADS (kde jsem zase přešel z QT Creatoru, ach jo, furt se to mění).

Momentálně lektoruji novou knížku od pana Pecinovského pro začátečníky v Javě (překvapivě mimo textovou hru využívá starého dobrého robota Karla, he, he, s tím jsem začínal na IQ-151 a vidět dvorek s pohybujícímo se roboty v JShellu je bezva retro) a souběžně budu zase pracovat v TADSu, až se posunu dále, dám vědět, moje tvorba je šíleně na dlouho, dřív se ale vývojařina naučit nedá.

Kroužící orel

• Plný člen
    • Zobrazit profil
    • Šťastný statek

Zdravím všechny textovkáře,

rozšíření pro VSCode pro tvorbu v TADS se nám utěšeně vyvíjí, já se ale v nejbližší a možná i vzdálenější době době na další tvorbu nevrhnu, kromě koní mám před sebou dlouhodobý kontrakt na testování informačního systému a účetnictví v Javě a JavěFX, takže se nakonec musím vrhnout na tento jazyk. Python jsem alespoň dočasně musel odsunout do pozadí a na tvorbu textovek v TADSu mi čas opravdu nezbude - nezvládal bych již nic dalšího, i kdybych seděl u počítadla celý den.

Ještě jednou zasílám poslední zdrojáky na githubu, kdyby se na TADS chtěl přeci jen vrhnout někdo další:

https://github.com/krouziciorel/Krorel2

plus budu aktualizovat web tads.cz, s tím není příliš práce.

Příjemné hraní textovek a to samozřejmě v jakémkoliv systému přeje

Orel

Kroužící orel

• Plný člen
    • Zobrazit profil
    • Šťastný statek
Tak hrozné to ale nebude, dnešní svět se mění ještě rychleji, než jsem myslel. Nakonec se budu věnovat jazyku Python a ERP systému Odoo, s obém mám již zkušenosti, takže budu zase makat na svých hrách v TADS3, pomalu, ale přece. TADS3 je prostě nezmar, léta se již nevyvíjí, ale ruku na srdce, ono to není ani moc potřeba, pokud je stále udržován Frobtads, konečně již použitelné rozšíření pro VSCode a malá, ale stále aktivní komunita, není co řešit. Pro mě jako ekonoma je to takový ERP systém pro textovky s nekonečnými možnostmi.

pedromagician

• Globální Moderátor
  • Starší člen
    • Zobrazit profil
    • Pedro - blog
Rozšírenie pre VSCode? to znie zaujímavo. TXT ma momentalne podporu v Notepade++. Skusal som VSC, Atom ale su dost pomale(keďže to nie je nativny kod tak sa to da ocakavat). Teraz konfigurujem Sublime Text. Príšerne sa to konfiguruje. Žiadne UI ale je rýchlejší ako NP++ a vyzera lepšie(pouzitelnejsie) vo väčších rozlíšeniach.

Odoslané z SM-G998B pomocou Tapatalku

pedro.pohroma.de
txt.pohroma.de

Kroužící orel

• Plný člen
    • Zobrazit profil
    • Šťastný statek
Zdravím Pedra,

ano, VSCode používám stále častěji a opravdu se mi líbí. Když pominu tzv. OSS Verzi, která se v poslední době neuměla připojit do správce rozšíření a jsem tedy nucen používat tu oficiální, jedná se o velmi podařený editor a částečně IDE. Je to vykoupeno větší náročností na paměť, ale ruku na srdce, když si pustím nějaké IDE od JetBrains, VSCode je zatím vždy mnohem svižnější a např. Emacs s rozšířeními, které z něj udělají alespoň částečné IDE, se dostává téměř na úroveň VSCode. Na inetu jsou různé diskuze, někdo píše to, co já, jiný opak, ideální je vše vyzkoušet.

Zvykl jsem si na kombinaci VSCode (TADS3. Python a C++) a QTCreatoru (C++ a Python s QT), práce s oběma je rychlá a nabízejí vše, co potřebuji. Za každým je veliká firma, obrovská komunita, vynikající dokumentace a rychlý vývoj plus vše zdarma, co více si přát.

Když k tomu přidám, že oba mohu používat na Win/Lin/Mac/RPi4, nemám a výhledově ani nebudu mít důvod je měnit.

VSCode určitě doporučuji nějaký ten pátek opravdu vyzkoušet, věřím, že by rozšíření pro TXT mělo své příznivce. Já jsem nadšen právě z toho TADSu, pomalu se zase vrhám na tvorbu tentokrát s obrovskými manuály vždy po ruce (aktuálně např. pečlivě zkoumám TADS3 Tour Guide, sekci 19 - Actors & NPCs, abych opravdu pochopil ty náročné, ale docela realisticky zpracované rozhovory) a jak vidno, našeptávač mi krásně poradí, co jsem při študiu manuálu už zapomněl.

Kroužící orel

• Plný člen
    • Zobrazit profil
    • Šťastný statek
A máme tu další změnu, už ani nevím, kolikátou, holt věrně kopíruji dnešní veselý svět. V oboru IT jsem se kromě oblasti Linuxu zcela vrhnul na jazyk Python, od terminálových skriptů po moduly ERP systému Odoo. V následujících dnech mě čeká lektorace a vymýšlení příkladů pro učebnici určenou študákům u učitelům (bude se týkat aktuální řady 3.10) plus výše uvedené, nic dalšího už nezvládnu, to by mě rodina i koně sežrali.

Takže TADS nechám prozatím plavat, i přes veškerou snahu už mi na něj prostor nezbývá. Textovky však budu stále sledovat, přeci jen vyrostl jsem na nich a výhledově se pokusím převést svojí tvorbu do Pythonu (což bude drobet jednodušší, protože v závěru této učebnice pracujeme s podobným projektem). Samozřejmě po zralé úvaze, i když mě v nedávné době potěšilo moc povedené rozšíření pro VSCode a občas se objevují dotazy na oficiálním fóru, je vidět, že systém, který např. u nás v Čechách už nikdo nepoužívá, nemá funkční hlášení chyb a také hraní online na oficiálním serveru IFDB je už několik měsíců mimo provoz, pomalu umírá, taková je realita.

Proto se pokusím vytvořit nějakou tu textovku v Pythonu, možná v příkazové řádce, s využitím některé z GUI knihoven nebo třeba webovou pomocí Flasku či Djanga, ještě uvidím a bezva vymyšlenými třídami v systému TADS se mohu parádně inšpirovat. Ale opravdu výhledově, člověk u těch počítadel a internetů opravdu nemůže sedět půlku dne.

Příjemnou další tvorbu přeje

Orel